Що таке КОРОНАВІРУС 2019- NCoV та кількість інфікованих станом на 11.02.2020 р.

Кількість інфікованих людей коронавірусом станом на 11.02.2020 р.

Коронавіруси (КОВ) - це велика сім'я вірусів, що викликають захворювання від застуди до більш важких захворювань, таких як близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV) і важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV). Новий коронавірус (nCoV) - це новий штам, який раніше не був ідентифікований у людини. Коронавіруси є зоонозними, тобто вони передаються між тваринами і людьми. Детальні дослідження показали, що атипова пневмонія (SARS-CoV) передавалася від ціветтних кішок людині, а MERS-CoV - від верблюдів на верблюдах до людини. Кілька відомих коронавірусів циркулюють у тварин, які ще не заразили людини.

2019 nCoV - це новий штам коронавируса, який був вперше виявлений в місті Ухань, в провінції Хубей, в Китайській Народній Республіці - місті з населенням 11 мільйонів чоловік. Спалах почалася як пневмонія невідомого збудника в кінці грудня 2019 року.
30 січня 2020 року Всесвітнє організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила цей спалах надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров'я, що має міжнародне значення.
Передача 2019 NCoV здійснюється наступними механізмами:
1. Найчастіше, поширюється від людини до людини серед близьких контактів (близько 6 футів / 1,8 метра).
2. Вважається, що поширення інфекції від людини до людини відбувається головним чином через дихальні краплі, які утворюються при кашлі або чханні інфікованої людини, подібно до того, як поширюються грип та інші респіраторні патогенні мікроорганізми.
3. Ці краплі можуть потрапити в рот, ніс або очі людей, які знаходяться поблизу або, можливо, будуть вдихнуті в легені.
4. В даний час неясно, чи може людина отримати 2019 nCoV, доторкнувшись до поверхні або предмету, на якому знаходиться вірус (фоміти), а потім доторкнувшись свого рота, носа або, можливо, очей.
5. Як правило, при наявності більшості респіраторних вірусів люди вважаються найбільш заразними, коли вони найбільш симптоматичні (хворі). Однак з 2019-nCoV з'явилися повідомлення про те, що безсимптомно інфікований пацієнт перейшов до тісного контакту. (Центри з контролю і профілактиці захворювань, 2020 г.) (Роте, 2020)
Прояв захворювання:
Гостре респіраторне захворювання 2019 NCoV має інкубаційний період від 2 до 14 днів до появи симптомів. 
Примітка: Якщо людина була заражена вірусом, але у нього не розвинулися симптоми протягом 14 днів, їх можна вважати незараженими. 
Симптоми Що стосується підтверджених інфекцій 2019 NCoV, то зареєстровані захворювання варіювалися від людей з незначними симптомами до людей, які страждають важкими захворюваннями і вмираючих. Симптоми можуть включати в себе (під час вступу до лікарні) (Nanshan Chen, 2020):
 
• Лихоманка (> 80% пацієнтів) • Кашель (> 80%) • Задишка (31%) • Біль в м'язах (11%)
 
Захворювання може також проявлятися тільки з легкими симптомами, включаючи: знижену температуру, кашель, нездужання, ринорею, біль в горлі без яких-небудь попереджувальних ознак, таких як задишка або утруднене дихання, прискорені дихальні виділення (наприклад, мокротиння або кровохаркання), шлунково-кишкові симптоми, такі як нудота, блювання і /або діарея, а також без змін психічного стану (наприклад, сплутаність свідомості, млявість). (Всесвітня організація охорони здоров'я, 2020)
 
Лікування
В даний час немає жодних конкретних ліків або вакцини для коронавіруса 2019 nCoV, і жодні з ліків або вакцин не були повністю протестовані на безпеку і ефективність. З тих пір, як 10 січня 2020 року китайська влада в області охорони здоров'я поділилися з міжнародним співтовариством повним геномом нового вірусу, кілька дослідницьких груп зайнялися розробкою вакцин і методів лікування. Однак потрібно якийсь час, перш ніж такі методи лікування, або вакцини стануть доступні. 
В даний час лікування є симптоматичним і буде грунтуватися на клінічному стані пацієнта і підтримуючій терапії. Підтримуюча терапія включає кисневу терапію, зволоження і лікування лихоманки / хвороби, а також антибіотики при наявності бактеріальної ко-інфекції. 
Специфічне лікування може включати внутрішньовенний ремдесівір (новий аналоговий нуклеотідний препарат в розробці), який був протестований у перших пацієнтів, госпіталізованих в США. (Мішель Л. Холшу, 2020) і у Франції (неопубліковані дані). 
Обгрунтування різних варіантів лікування, а також керівництво по лікуванню особливих груп населення (вагітні пацієнти, новонароджені, діти і молодь) і дієтологічної підтримки см. В керівництві користувача (інформація англійською або китайською мовами), підготовленому Китайської фармацевтичної асоціацією, також доступному на спеціальній веб-сторінці FIP. (Китайська фармацевтична асоціація, 2020 рік)
Попередження захворювання
1. Часто очищуйте руки за допомогою спиртового розчину або (серветок) для рук, або мила і води;
2. При кашлі і чханні закривайте рот і ніс зігнутим ліктем або серветкою - негайно викиньте серветку в бак для сміття і вимийте руки;
3. Уникайте тісного контакту з тими, у кого є лихоманка і кашель;
4. Якщо у вас жар, кашель і утруднене дихання, зверніться за медичною допомогою на ранній стадії;
5. При відвідуванні ринків в районах, де в даний час спостерігаються випадки нового коронавируса, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами і поверхнями, що знаходяться в контакті з тваринами;
6. Слід уникати споживання сирих або недосмажених продуктів тваринного походження. Сире м'ясо, молоко або органи тварин повинні оброблятися з обережністю, щоб уникнути перехресного забруднення неперетравлених продуктів, відповідно до належних методами забезпечення безпеки харчових продуктів. (World Health Organization, 2020)
Рекомендації по амбулаторному лікуванню
Основні принципи профілактики та боротьби з інфекціями і стандартні запобіжні заходи повинні застосовуватися у всіх медичних установах, включаючи амбулаторну і первинну допомогу.
Відносно 2019 NCoV інфекції необхідно вжити таких заходів: 
• Перевезення і раннє розпізнавання;
• Акцент на гігієну рук, респіраторної гігієни та медичних масках для використання пацієнтами з респіраторними симптомами;
• Належне застосування запобіжних заходів при контакті і крапельницях у всіх підозрілих випадках;
• Пріоритетність догляду за симптоматичними пацієнтами;
• Коли пацієнти з симптомами повинні чекати, переконайтеся, що у них є окрема зона очікування;
• Інформувати пацієнтів і їх сім'ї про ранньому розпізнаванні симптомів, основні заходи обережності і про те, до якого медичного закладу вони повинні звертатися. (ОРЗАНІЗАЦІЯ ВСЕСВІТНЬОГО ЗДОРОВ'Я, 2020 г.)
За даними http://farmpalata.com.ua/
Повний матеріал: Звід порад FIP з питань здоров'я

 

Рубрики: