Ігор Назаренко: «ТОВ «Ліки України» за рік роботи компанії заплатило до бюджету 58 мільйонів гривень»

Ігор Назаренко: «ТОВ «Ліки України» за рік роботи компанії заплатило до бюджету 58 мільйонів гривень»

 – Пане Ігорю, сьогодні (11 лютого) – рік  після того, як ТОВ «Ліки України» взяли в оренду  цілісний майновий комплекс підприємства. І як почувається компанія у новому статусі, коли може говорити про перші результати роботи товариства?

– Рік тому, в договір, який ми підписали, були закладені певні обов’язки орендаря ЦМК перед обласною радою та працівниками, але були й сумніви у жителів області: чи буде виконано все, що обіцяно. Бо дуже часто великі обіцянки, особливо політиків, не виконуються навіть на 20%. У нашому випадку навпаки – всі зобов’язання за договором були виконані.

Всі члени трудового колективу перейшли з КП в ТОВ, всі 100%. Це означає, що всі робочі місця збережені.

Збережена цілісність підприємства, і лише дві аптеки за більше ніж рік роботи були закриті, натомість відкрилась одна нова. Підприємство бере активну участь у всіх державних, регіональних та соціальних програмах.

Усе майно КП «Ліки України», яке перебуває в оренді (не вкрадене, як це подавалось різними засобами інформації), використовується за цільовим призначенням та залишається власністю громад Чернігівської області.

Підприємство сплатило всім кредиторам борги КП «Ліки України» та більш ніж 29 мільйонів гривень до обласного бюджету за оборотні матеріальні засоби й оренду ЦМК.

На цій цифрі зупинюсь детальніше: у 2018 році відрахування становили трохи менше, ніж 800 тисяч гривень за рік – тобто обласний бюджет отримав протягом 2019 року від ТОВ «Ліки України» платіж, рівний 36 попереднім рокам! Це не помилка – не місяцям, а рокам. І всі ці кошти вже на рахунках обласного бюджету.

Наступне, всі гарантії, надані колективу щодо збереження профспілок, відпустки, соціальних виплат – також виконані повною мірою.

- Чи залишилося щось не виконане?

- На жаль, не всі плани вдалося реалізувати. Не вдалося залучити необхідні інвестиції, які допомогли би підприємству відкрити нові напрямки діяльності, але про причини цього потрібно говорити окремо і більш детально.

Також не встигли розпочати зовнішньо-економічну діяльність, але очікую, що цього року зможемо.

 – Колектив змінився?

– Певною мірою так. Реструктуризація підприємства привела до зміни штатного розпису. В управлінні компанії також відбулися суттєві зміни, аби підприємство не залишилося містечково-регіональним.

– Вам закидали, що КП було прибутковим, відраховувало мільйонні  податки до бюджету. А в ТОВ гроші попливуть в кишеню закордонних власників… І як сталося насправді?

– За рік роботи ТОВ «Ліки України» загалом сплачено до різних бюджетів  58 мільйонів гривень податків та платежів. Для порівняння: в 2018 році загальні платежі КП становили 27 мільйонів гривень. Для розуміння: за рік роботи сплачена сума дорівнює вартості лінійного прискорювача, про необхідність купівлі якого вже понад три місяці чую із засобів масової інформації.

Із власниками також є чітка ясність. Аби прибрати всі пусті балачки  про юридичні особи, хочу чітко вказати, що на сьогодні співвласники ТОВ – 88% члени трудового колективу, і залишилася лише одна юридична особа – резидент України.

При цьому зазначу мою особисту позицію щодо заснування ТОВ та оренди ЦМК: створення ТОВ – це виключне Право фізичних та юридичних осіб. Ніхто не повинен питати дозволу на це в адміністрації або силових структур. Це законне Право. Крапка. А правоохоронні органи повинні охороняти  ці права, бо вони – ПРАВООХОРОННІ, а не каральні.

– Зараз у ТОВ «Ліки України» чимало судових справ…

 Так, усім відомо, який величезний ресурс задіяний з метою взяти під контроль «Ліки України» в будь який спосіб. Дві речі хочу зазначити з цього приводу.

Перше. Жоден із судів проти підприємства не був виграний. Немає судових рішень, які б визнали КП або ТОВ порушником законів України. Навпаки, є проведене розслідування новоствореною структурою Рада бізнес-омбудсмена, в ході якого виявлено та підтверджено наявність тиску на підприємство зі сторони певних силових структур області.

Друге. Які наслідки такого тиску? Теж наведу цифри. В зв’язку з наявністю судових справ завод «Фармак» не продовжив прямий договір поставки з нашим підприємством. За цим договором минулого року ми закупили інсулінів на 8 мільйонів гривень. Зараз мусимо закуповувати цей інсулін у дистриб’юторів з їхньою націнкою до 10%. Тобто місцеві бюджети витратять на 800 тисяч гривень більше на інсуліни цього року і ці кошти отримає дистриб’ютор, а не ТОВ «Ліки України» чи виробник. Хто з ініціаторів надуманих порушень буде відповідати перед громадою?

- Добре, а як щодо намірів приватизувати підприємство?

- Питання можливої приватизації підприємства нами ніколи не порушувалося. Є чітка позиція – недоцільно. При справедливій ринковій вартості комплексу понад 85 мільйонів гривень, його окупність становить більше ніж 10 років. Повторюсь, колективу це не цікаво зовсім.

– Отже, підприємство за рік показало, що воно перемогло у цій ситуації. Зберегло колектив, мережу і є бюджетоутворюючим підприємством області. А як, пане Ігорю,  ви почувалися цей рік?

– Коли мене колеги запитують, як я займаюся бізнесом, то відповідаю, що я займаюся насамперед якраз своєю професійною справою. Адже за фахом я військовий. І протягом минулого і цього років – у своїй істинній професії. Бо моя місія – захистити підприємство. А такої кількості негативу, допитів, погроз, шантажу й мені, й колективу ніколи не було. Рік був нелегким, але – по силах. Видихнути рано, але планувати можна. Цього року ми налаштовані на розвиток внутрішніх технологій і зростання в ринку.

– Ми бажаємо вам розвитку, успіхів, нових партнерів. А ви, пане Ігорю, що побажаєте колективу?

– Хочу насамперед подякувати своїм працівникам. У нас був нелегкий рік і велике психологічне навантаження. Але ми стали іншими, це нас загартувало, об’єднало. Ми стали професійнішими, сучаснішими. Побажаю колективу головного – віри в себе, бажання зростати, розвиватися й творити поза рамками посадових обов’язків. Хотілося б, аби підприємство стало творчим, фаховим, конкурентноспроможним колективом із спільною ідеєю та інтересами. Хочу подякувати всім нашим партнерам, хто підтримував нас цього року, а особливо Всеукраїнській фармацевтичній палаті за професійну допомогу. Колективу «Деснянської правди» бажаю залишатися такими ж позитивними й далі працювати для громади, без негативу й чорноти, разом створювати позитивний інформаційний, сервісний продукт для людей. А загалом хочу побажати всім мешканцям області здоров’я і щастя та порекомендувати для цього не найкращі пігулки, а здоровий спосіб життя!

 

Спілкувалася Людмила ПАРХОМЕНКО

Переглянути матеріал також можна за посиланням: https://dpnews.com.ua/news/599 та https://www.facebook.com/gazetadp/posts/821321371665818

 

 

 

Рубрики: