В Англії опубліковані стандартні операційні процедури для аптек по боротьбі з коронавірусів

В Англії опубліковані стандартні операційні процедури для аптек по боротьбі з коронавірусів

Національна служба охорони здоров'я (National Health Service - NHS) Англії опублікувала стандартні операційні процедури для громадських аптек на підтримку боротьби з коронавірусною інфекцією (COVID-19).

Зокрема, рекомендують, щоб аптеки ізолювали у себе потребуючих цього пацієнтів, якщо з клінічної точки зору відправка пацієнта з цією метою додому є недоцільною. У зв'язку з цим аптеки повинні виділити і підготувати відповідне місце, а на випадок необхідності ізолювати пацієнта / групу пацієнтів. Слід також підготувати «пакет підтримки» для хворого, який може включати такі предмети, як вода в пляшках, одноразові серветки і мішок для медичних відходів. 

В очікуванні відповіді контактної служби первинної медичної допомоги «NHS 111» з пацієнтом / групою пацієнтів підтримують контакт через зачинені двері. Якщо за клінічними показаннями необхідний безпосередній контакт, використовують засоби індивідуального захисту, такі як рукавички, фартух і водонепроникна (хірургічна) маска (fluid-resistant face mask - FRSM). Всі використані засоби індивідуального захисту потім слід утилізувати як клінічні відходи.

Відзначено, що після звільнення пацієнтом приміщення вікна в ньому повинні бути відкриті, кондиціювання відключено, а поверхні - продезінфіковані. При цьому самоізоляція співробітників аптеки, що були в контакті з пацієнтом, не потрібно, якщо інше не буде наказано медиками. Всі предмети, що знаходилися в зоні можливої контамінації, слід помістити в карантин до отримання результатів тестування пацієнта на COVID-19 (це може зайняти до 48 годин).

Рекомендовано також, щоб персонал аптек був обізнаний про регіони, представлені на порталі gov.uk які відносяться до категорій 1 або 2 в залежності від епідеміологічної ситуації. Так, за станом на 3 березня до регіонів 1-ї категорії відносять китайський Ухань, Іран і епідеміологічні вогнища в Південній Кореї та Італії.

Аптеки вже зіткнулися з першими випадками, коли вони своїми силами повинні були ізолювати пацієнтів.  Хоча Служба суспільної охорони здоров'я (Public Health) Англії рекомендує не відвідувати аптеку, якщо існують підозри на Коронавірусние інфекцію, пацієнти все одно звертаються туди, що негативно позначається на роботі аптек. «The Pharmaceutical Journal» наводить висловлювання ряду фармацевтів, які вважають, що громадськість може відчувати помилкову впевненість в тому, що аптека - підходяще місце для надання допомоги і ізолювання при підозрі на інфекцію COVID-19. При цьому даний вид діяльності не передбачений контрактами з громадськими аптеками, відзначають вони.

За даними https://www.apteka.ua/article/536464 www.gov.uk; www.england.nhs.uk; www.nhs.uk; www.pharmaceutical-journal.com; фото: обстановка в сучасних кімнатах для консультацій англійських аптек (www.rapeed.co.uk)

Рубрики: