Новий небезпечний вірус поширюється за межі Китаю

Політики глобальної охорони здоров’я оголосили, що вони розслідують появу нового небезпечного вірусу в Таїланді та Японії. Даний збудник значною мірою схожий на вірус важкого гострого респіраторного синдрому (severe acute respiratory syndrome – SARS).

SARS є частиною сімейства коронавірусів, яке охоплює цілий ряд вірусів, що переносяться у повітрі. Даний збудник може викликати інфекції різного ступеня тяжкості.

У разі гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) першим симптомом є висока температура та іноді кашель. У людини з цією інфекцією часто розвивається пневмонія, яка може стати небезпечною для життя.

Епідемія атипової пневмонії в 2002-2003 рр. торкнулася людей у 26 країнах. Більшість випадків були зареєстровані в материковому Китаї та Гонконгу.

В материковому Китаї вірусом SARS заразилися більше 5300 осіб, він призвів до загибелі 349 осіб, тоді як в Гонконзі торкнувся 1750 осіб і внаслідок нього загинули 286 осіб.

Після 2003 р. вірус SARS здебільшого випав з поля зору. Однак у грудні 2019 р. китайська влада повідомила про появу ряду нових коронавірусних інфекцій.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на початку 2020 р. було діагностовано 41 випадок зараження новим коронавірусом в Ухані, столиці провінції Хуабей у центральному Китаї.

Влада Китаю заявила, що ці випадки зараження пов’язані з відвідуванням ринку морепродуктів у центрі міста Ухань. Ринок було закрито з 1 січня 2020 р.

Однак, згідно з новими повідомленнями, інфекція вийшла за межі Китаю, що може спонукати ВООЗ скликати засідання Комітету з надзвичайних ситуацій для розслідування цієї ситуації.

Нові повідомлення насторожують владу

14 січня 2020 р. влада Таїланду повідомила, що за допомогою теплового спостереження вони затримали 61-річну китаянку з Ухані, яка відвідувала країну.

У жінки було діагностовано лихоманку. Влада Таїланду доставила пацієнтку з аеропорту Суварнабхумі в лікарню, де лікарі визначили, що вона заразилася новим коронавірусом.

Однак жінка повідомила, що не відвідувала ринок морепродуктів, з яким пов’язані інші випадки зараження. Це говорить про те, що вона вступила в контакт з іншим, поки що невідомим носієм вірусу.

Влада Таїланду в даний час стежить за станом здоров’я 182 інших осіб, які могли контактувати з жінкою під час польоту в Таїланд.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я Гонконгу (Hong Kong’s Department of Health), китаянка, яка отримала медичну допомогу після прибуття в Таїланд, зараз одужала. Незважаючи на це тривога, пов’язана з даним випадком, не припиняється.

Професор Юен Квок-Юнг (Yuen Kwok-yung), експерт з коронавірусів з Університету Гонконгу (University of Hong Kong), провів генетичне секвенування нового вірусу і повідомив, що цей збудник приблизно на 80% схожий на той, який викликає SARS.

Потенціал поширення вірусу, схоже, стає все більш загрозливим, оскільки японська влада також підтвердила випадок зараження. Представники міністерства охорони здоров’я країни оголосили, що справа стосується японця в віці 30 років, який захворів під час відвідування Ухані на початку січня. Після повернення до Японії його було госпіталізовано, і лікарі діагностували інфекцію, викликану новим вірусом, схожим на SARS. Як і китаянка в Таїланді, японець стверджує, що він не відвідував ринок морепродуктів, з яким асоціюють інші випадки зараження.

За матеріалами сайту https://www.apteka.ua/article/530221

Рубрики: