Виходячи з реєстру пацієнтів в Україні будуть фінансуватися закупівлі інсулінів

До 2019 року потреба в інсулінах формувалася на підставі заявок регіонів

Починаючи з 2019 року потреба в коштах на закупівлю інсулінів буде формуватися виходячи з того, скільки пацієнтів внесено до відповідного електронного реєстру. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "З діабетом без ліків: чому пацієнтам не вистачає препаратів з інсуліном".

Відзначимо, за підрахунками парламентського комітету з питань охорони здоров'я, на сьогодні брак коштів на закупівлю інсуліну перевищує 293 млн гривень. Досить критична ситуація з наявністю препаратів склалася в Чернівецькій, Житомирській та Сумській областях, де потреби в коштах на закупівлю забезпечені за рахунок державного і місцевих бюджетів тільки на 49-53%. Повністю покрити потребу в ліках вдалося лише в Києві і Миколаївській області.

У той же час в МОЗ ситуацію оцінюють по-іншому, запевняючи, що за державні кошти потреби в ліках з вмістом інсуліну забезпечені на 75%. Різниця в оцінках викликана тим, що комітет Ради спирається на дані регіонів, а МОЗ - на дані електронного реєстру пацієнтів.

"До 2019 року включно потреба в інсулінах формувалася на підставі заявок з регіонів про те, скільки необхідно інсулінів для їх пацієнтів. Це не завжди був вірний орієнтир. Але нещодавно в Україні був сформований реєстр пацієнтів, яким необхідний інсулін. З 2019 року потреба в коштах на закупівлю цього препарату буде формуватися виходячи з того, скільки пацієнтів є в цьому реєстрі", - пояснив РБК-Україна заступник міністра фінансів Юрій Джигир.

Нагадаємо, за даними МОЗ, майже 1,3 млн українців страждають від цукрового діабету. Тільки минулого року вперше діагноз діабет встановили майже 104 тис. українців.

За даними сайту https://www.rbc.ua

Рубрики: