Грип наближається? Захищаймося!

Щорічно з настанням зими підвищується ризик підхопити простудні  та вірусні захворювання, одним із яких є грип.

Грип загрожує можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними 

інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тож при перших симптомах ГРВІ для вчасного виявлення та лікування грипу необхідно звернутися до лікаря. Адже у хворих на грип часто відбуваються ускладнення, одним із яких може бути пневмонія, що вимагає вчасного і професійного лікування, адже це захворювання може призвести до летального результату. Грип легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли  хтось кашляє чхає чи просто розмовляє з вами. Але існують прості правила, які дозволяють не захворіти на грип. По можливості необхідно уникати скупчень людей і обов'язково користуватись індивідуальними масками, які прикривають рот та ніс. Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, мити руки, якісно харчуватися й обов’язково робити щеплення проти грипу. Але якщо ви все ж таки захворіли, маєте відразу звернутись до лікаря та пройти курс лікування, під час якого потрібно перебувати вдома або в лікарні, чітко виконувати всі розпорядження лікаря та дотримуватись карантину.

У січні на Чернігівщині кількість захворювань на грип та ГРВІ збільшилась, проте лікарі переконані, що про епідемію наразі не йдеться. В МОЗ України прогнозують пік захворюваності на грип в останній тиждень місяця.

А чи готові підприємства, які продають лікарські засоби на теренах області, забезпечити населення необхідними ліками? Про це ми запитали у директора ТОВ «Ліки України», найбільшої аптечної мережі в Чернігівській області, – Ігоря Назаренка.

– Так, ми готові забезпечити населення всім необхідним для лікування. Адже, прогнозуючи пік захворювання на грип та ГРВІ в січні-лютому, ми ще в червні 2019-го уклали договори з компаніями, які виробляють необхідні ліки, та проінвестували, згідно з цими угодами, понад 2 мільйони гривень. У вересні – повідомили заклади охорони здоров’я області про те, що у нас в наявності всі необхідні ліки та  вакцини проти грипу й ми готові забезпечити ними жителів області, – повідомив Ігор Назаренко. – Окрім того на нашому підприємстві для попередження захворювання на грип була проведена безкоштовна вакцинація працівників. Я сподіваюсь, що керівники інших підприємств також долучаться до цієї справи і, турбуючись про здоров’я колективів, проведуть вакцинацію своїм працівникам. А якщо таке буде зроблено скрізь на Чернігівщині – це значно посилить імунітет вакцинованих та дозволить людям уникнути захворювання і значних витрат на лікування. Все необхідне для вакцинації є в мережі наших аптек, які розташовані практично у всій області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Торік ціни на відомий антивірусний препарат «Таміфлю» сягали в деяких регіонах  900-1000 гривень за упаковку. А які ціни на нього в «Ліках України»?

– Хочеться зауважити, що ціни на весь асортимент ліків у мережі аптек ТОВ «Ліки України» досить демократичні. Станом на сьогодні, як і в минулі роки, коли був високий ажіотаж на такі препарати, як «Таміфлю», ціни в нашій мережі залишались і залишаються одними з найнижчих в області. Ми постійно утримуємо ринкові ціни. Нині «Таміфлю» у нас коштує 510 гривень за упаковку.  Ми принципово не підтримуємо спекулятивні тенденції, які створюються на дефіциті ліків. Так само в мережі «Ліків України» багато доступних, якісних вакцин та ліків,  за якими немає черг, адже все є в достатній кількості.

Окремо я хочу подякувати редакцію  «Деснянської правди» за турботу про здоров’я жителів Чернігова та області. Бо останнім часом багато видань женуться за різноманітними сенсаціями або виконують певні політичні та приватні замовлення – і публікують статті, що несуть негатив. Так само – взагалі не цікавляться, яким чином і скільки зроблено підприємствами для того, щоби не було черг, ажіотажу в аптеках, а відповідно, й не зростали захворювання. Тому ми завжди готові співпрацювати з тими, хто висвітлює важливу проблематику і розповідає про дійсний перебіг речей,  –  підкреслив Ігор Назаренко.

 

Підготувала Людмила ПАРХОМЕНКО

Матеріал також можна переглянути на сайті https://dpnews.com.ua/news/565 та в соц.мережі ФБ https://www.facebook.com/gazetadp/posts/811422429322379

 

 

Рубрики: