Референтне ціноутворення в державних закупівлях: затверджено новий Реєстр граничних оптово-відпускних цін

Референтне ціноутворення в державних закупівлях: затверджено новий Реєстр граничних оптово-відпускних цін

Наказом МОЗ Украї­ни від 24.02.2020 р. № 508 затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, станом на 3 лютого 2020 р. У зв’язку із цим втратив чинність наказ МОЗ України від 11.10.2019 р. № 2072, яким затверджувалася попередня редакція Реєстру.

Новий містить 46 міжнародних непатентованих назв, що на 3 позиції менше, ніж у попередній редакції.

Разом з Реєстром розміщено й інформацію про розрахунок граничних рівнів оптово-відпускних цін на лікарські засоби, що включені до Реєстру. У даному розрахунку зазначені також препарати, які розглядалися для включення в Реєстр, але через відсутність даних про ціни на них у референтних країнах не були внесені до нього.

Нагадаємо, Реєстр стосується запровадженого з 1 липня референтного ціноутворення на окремі препарати з Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік) згідно з постановою КМУ від 03.04.2019 р. № 426.

Як повідомлялося раніше, запровадження нового цінового регулювання зумовлене, зокрема, підвищенням витрат бюджетних коштів на ліки з Нацпереліку.

Зазначені в Реєстрі граничні оптово-відпускні ціни розповсюджуються лише на препарати, що закуповуються за бюджетні кошти, та не поширюються на:

  • роздрібний ринок;
  • лікарські засоби, які закуповуються через міжнародні організації;
  • програму «Доступні ліки».

Зауважимо, що згідно з пп. 3 п. 2 постанови № 426 до 1 січня 2020 р. її дія не поширювалася на препарати інсуліну, ціни на які регулюються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну».

За даними https://www.apteka.ua/article/535068

Рубрики: