Інститут Роберта Коха: захворюваність на грип йде на спад, а COVID-19 загрожує пандемією

Інститут Роберта Коха: захворюваність на грип йде на спад, а COVID-19 загрожує пандемією

Ситуація з поширенням нового коронавируса (COVID-19) на глобальному рівні - дуже динамічна і важка. Очікується всесвітнє поширення збудника - прогнозує Інститут Роберта Коха (Robert Koch Institutе - RKI). Ризик для здоров'я населення Німеччини в даний час оцінюється як помірний.

Тим часом випадки зараження COVID-19 були підтверджені майже у всіх федеральних землях. Так, за оперативними даними, станом на 3 березня в країні зареєстровано 188 випадків захворювання, в тому числі на одному з підприємств в Баварії (14 хворих).

Максимально затримувати подальше поширення вірусу, щоб виграти час для підготовки, дізнатися більше про перебіг захворювання, виявити групи ризику, підготувати захисні заходи для особливо вразливих груп, розширити можливості лікування, дослідити антивірусні препарати і розробити вакцини, - основна стратегія на сьогодні. У міру можливості слід уникати збігу з нинішньої хвилею грипу, оскільки це може привести до максимальному навантаженні на структури медичного обслуговування. Як позитивний момент відзначають, що хвиля сезонного підйому захворюваності на грип пішла на спад.

Сезон грипу перевалив за середину
 
З початку сезону грипу RKI зареєстрував 98 442 випадки грипу та 161 випадок смертей внаслідок цього захворювання (85% померлих були в віці 60 років і старше). Тим часом, в найважчий за останні 30 років сезон 2017/2018 рр. зареєстровано 334 000 випадків захворювання і 1674 смертельних результату. Однак, оскільки грип не завжди враховують як причину смерті, застосування загальноприйнятого статистичного підходу (заснованого на феномені надсмертності) збільшує число померлих до приблизно 25 тис.
 
Вакцини в основному не підводять
 
Лабораторні дані показують, що деякі віруси A (H1N1) в поточний сезон демонструють «значний внутрісезонний дрейф», але: «все вакцинні штами мають перехресну реактивність з тими, які циркулюють вірусами грипу і, таким чином, мають потенціал для захисту», - зазначено в матеріалах RKI.
В рамках «FluNews Europe», спільного проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейського центру профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC), підготовлені попередні оцінки ефективності вакцинації проти грипу за даними США, Канади, Швеції та Фінляндії. Так, ефективність вакцинації незалежно від типу становить 45% в США і 58% - в Канаді. Диференційована за типами грипу A і B ефективність проти грипу A (H1N1) pdm09 становить 37-44%, проти грипу B - 50-69%. У Фінляндії та Швеції, за попередніми даними, показник становить 39 і 41%, відповідно у віковій групі 65 років і старше. У поточному сезоні переважають віруси А (Н1) і В, при цьому в 7 країнах активність грипу оцінена як висока (Азербайджан, Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Македонія, Румунія, Північна Македонія і Чорногорія).
За матеріалами https://www.apteka.ua/article/536379
 

Рубрики: