Програму «Доступні ліки» розширено: набули чинності відповідні зміни

Програму «Доступні ліки» розширено: набули чинності відповідні зміни

Постановою КМУ від 15.04.2020 р. № 286 встановлено, що під час амбулаторного лікування осіб відпуск лікарських засобів за міжнародними непатентованими назвами «хлорохін» та «гідроксихлорохін» з аптек чи аптечних пунктів усіх форм власності дозволяється здійснювати виключно за елект­ронними рецептами.

При цьому аптекам та аптечним пунктам дозволяється протягом 30 календарних днів з дня набуття чинності цією постановою завершити відпуск та реалізацію закуплених лікарських засобів з міжнародними непатентованими назвами «хлорохін» та «гідроксихлорохін» за рецептами, які виписані на паперових рецептурних бланках.

Постанова № 286 набула чинності 18 квітня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 75 від 18.04.2020 р.

З метою відпуску вищезазначених ліків за електронним рецептом вносяться зміни в ряд постанов Уряду, які регулюють відпуск лікарських засобів, включених до програми реімбурсації «Доступні ліки».

Зокрема, перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152, доповнено міжнародними непатентованими назвами «хлорохін» та «гідроксихлорохін».

При цьому встановлено, що граничні оптові-відпускні ціни на зазначені міжнародні непатентовані назви лікарських засобів не підлягають розрахунку. Тому до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, не вноситимуться відомості про їх торговельні назви, оптово-відпускну ціну за упаковку.

Для цих лікарських засобів розмір реімбурсації за упаковку встановлено на рівні 0% розрахованої роздрібної ціни за упаковку лікарського засобу (з урахуванням надбавок, податків і зборів).

Також встановлено, що перерахунок граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, що включені до програми «Доступні ліки», здійснюється не лише в разі зміни курсу гривні, але й у разі внесення змін до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ № 152.

Окрім цього, змінами передбачено, що Національна служба здоров’я України в межах програми медичних гарантій укладає договори про реімбурсацію не лише лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми, але й ревматичних хвороб.

Нагадаємо, за словами міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, розширення програми «Доступні ліки» лікарськими засобами для лікування хворих на ревматичні артрити пов’язане з тим, що препарат Плаквеніл, яким вони лікувалися, було визнано у світі таким, що може застосовуватися при COVID-19, тому споживачі розкупили його в аптеках. З метою уникнення подальшого дефіциту його відпускатимуть тільки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки».

За даними https://www.apteka.ua

Рубрики: