Препарат від артриту може покращувати дихальну функцію у деяких пацієнтів з тяжкою формою COVID-19

Препарат від артриту може покращувати дихальну функцію у деяких пацієнтів з тяжкою формою COVID-19

Невелике дослідження в Греції показало, що клінічно схвалений протизапальний препарат анакінра, який застосовується для лікування ревматоїдного артриту, поліпшував дихальну функцію у пацієнтів з тяжкою формою COVID-19.

У дослідженні взяли участь 8 пацієнтів з тяжкою формою COVID-19,  у яких виявлено вторинний гемофагоцитарний лімфогістіоцитоз, що характеризується надмірною активацією імунної системи і поліорганною недостатністю. Стан одного з пацієнтів, який не потребував штучної вентиляції легень, швидко покращився після початку лікування препаратом. Даний пацієнт був виписаний з лікарні через 9 днів.

Однак терапія із застосуванням анакінри не змогла запобігти смерті 3 із 7 пацієнтів, які перебували на апараті штучної вентиляції легень. На сьогодні залишається незрозумілим, чи впливає дана терапія на рівень смертності при тяжкому перебігу COVID-19. Результати дослідження були опубліковані 14 травня 2020 р. у виданні «Cell Host & Microbe».

«Ми вважаємо, що анакінра має потенціал для поліпшення результатів лікування у пацієнтів з тяжкою формою COVID-19. Для підтвердження отриманих результатів необхідно провести більш масштабні клінічні дослідження», — зазначив провідний автор Джордж Дімопулос (George Dimopoulos).

За матеріалами www.worldpharmanews.com, apteka.ua

Рубрики: