Скільки коштує година роботи швейцарської аптеки?

Скільки коштує година роботи швейцарської аптеки?

Швейцарська Сurafutura - асоціація інноваційних медичних страховиків і асоціація фармацевтів PharmaSuisse представили Федеральній раді (Bundesrat) новий тариф винагород фармацевтів. П'ята версія колективного договору про оплату послуг, орієнтованих на пацієнта (Leistungsorientierte Abgeltung - LOA), є результатом детальних досліджень і переговорів. Нова система винагород для аптек та інших постачальників послуг, які беруть участь в обігу ліків, сприятиме відпустці генериків, послабить стимул продавати дорожчі препарати, - зазначено в повідомленні. 

Маржа і плата за послуги - тепер повністю незалежні

Витрати на оплату надання фармацевтичної послуги тепер будуть нараховувати окремо від аптечної націнки, яка сьогодні дуже висока, особливо для дорогих ліків. Пакет реформ, таким чином, знижує ціни в високовартісних сегменті і стимулює відпустку генериків, що сприяє економії. Директор Сurafutura Піус Зенгерле (Pius Zängerle) підкреслив: «Фармацевти приносять величезну користь нашим застрахованим, які отримують терапію ліками. Однак можливе зниження цін на них. Ми очікуємо економію в декілька сотень мільйонів франків внаслідок впровадження нового рішення ». При цьому нового аптечного тарифу будуть дотримуватися більшість швейцарських страховиків здоров'я. 

Перехресне субсидування дешевих ліків усувається
 
У минулому маржа низьковартісних ліків не покривала пов'язані з ними витрати, які перехресно субсидувалися більш дорогими препаратами. Тепер, коли плата за послугу стає повністю незалежною категорією (малюнок), найдешевші ліки подорожчають. Це призведе до бажаного ефекту, що полягає в тому, що відпусr дорогих лікарських препаратів не буде субсидувати дешеві. Як зазначив президент PharmaSuisse Фабіан Ваучер (Fabian Vaucher): «Нова система - хороший результат складних переговорів. З новим LOA пацієнти платять тільки за ті послуги аптеки, які вони дійсно отримують». 
Структура компенсації страховиків аптекам за відпуск ліків, що включає часткову і фіксовану націнки, а також плату за послуги (LOA)
 
Обгрунтування тарифної структури LOA V
 
Підхід до визначення нового аптечного тарифу здійснений спільно з цюріхськими університетом прикладних наук (Zürcher Hochschule für angewandte Wissenschaften - HAW). Економічне дослідження ZHAW включало:
 
точну реєстрацію часу обслуговування в 30 аптеках різних регіонів;
аналіз трудовитрат в зв'язку з відпусткою по більш ніж 16 000 рецептами.
Розробку та зважування тарифної структури провели на основі обліку робочого часу і ефективності. Запропонована середня ставка фінансування без урахування оподаткування (2,9 швейцарського франка - близько 79 грн) відповідає вартості 1 хв обслуговування клієнта.
Погодивши нову тарифну структуру, страховики і представники аптек сподіваються, що обслуговування буде більш справедливим і дешевим.
 
За матеріалами www.pharmasuisse.org, apteka.ua

 

Рубрики: