Свіже дослідження про поширення SARS-CoV-2 домашніми кішками

Свіже дослідження про поширення SARS-CoV-2 домашніми кішками

«Необхідно краще розуміння ролі, яку кішки можуть грати в передачі SARS-CoV-2 людям», - зазначили автори дослідження, результати якого опубліковані 13 травня в невеликій статті «NEJM» (Kinoshita N. et al., 2020). Центр по контролю і профілактиці захворювань США (US Centers for Disease Control and Prevention - CDC) в своїх тематичних матеріалах повідомляє, що займається даною проблемою. Це невелике дослідження - один з цеглинок в її розумінні. Так, після інфікування трьох кішок вірусом SARS-CoV-2 кожну з них на один день помістили в ізольовані приміщення до трьох інших кішок.

До 5-го дня в мазках з носа всіх трьох «контактних» тварин виявили вірус. Титри вірусу у кішок, які жили разом з інокульованими кішками, досягли піку при 4,5 log10 колонієутворюючих одиниць на мілілітр, і виділення вірусу тривало 4-5 днів. Ні в одному з тестованих ректальних мазків вірус не виявлено. Всі тварини мали титри антитіл IgG від 1: 5120 до 1:20 480 на 24-й день після початкової інокуляції.

Закликаючи до подальшого вивчення питання, автори нагадали про випадки передачі SARS-CoV-2 від людини домашнім кішкам, тиграм і левам в зоопарку Бронкса (Bronx Zoo) і про спалах грипу H7N2 в притулках для кішок в Нью-Йорку в 2016 р Кішки можуть бути неявним проміжним господарем SARS-CoV-2, тому що у них можуть не проявлятися будь-які помітні симптоми, які розпізнають їх власники, відзначили дослідники.
 
За матеріалами www.nejm.org, apteka.ua

Рубрики: