Підтримка платників податків під час карантину: Президент підписав відповідний закон

Підтримка платників податків під час карантину

Президент України підписав Закон від 13.05.2020 р. № 591-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Документ набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон дозволить працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, які борються з поширенням коронавірусу та лікують пацієнтів з COVID-19, отримати за травень та червень 2020 р. грошову компенсацію податку на доходи фізичних осіб, утриманого з їхніх доплат, у розмірі до 300% до заробітної плати.

Також документ передбачає можливість отримання часткової допомоги з безробіття для фізичних осіб — підприємців у разі втрати ними частини доходу через карантинні обмеження, яка на період карантину з 2 квітня 2020 р. не підлягатиме обкладанню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Законом № 591-ІХ самозайняті особи теж звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за травень — цей період зараховуватиметься їм до страхового стажу для отримання пенсій, виплат за соціальним страхуванням.

Крім того, законом подовжено дію мораторію на проведення податковими органами документальних і фактичних перевірок до останнього календарного дня місяця (включно), у якому завершується дія карантину.

Також цим законом громадяни звільняються від відповідальності за прострочення виконання зобов’язань за договорами про споживчий кредит; відповідно до нього не застосовуються штрафи за порушення податкового законодавства, несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності про сплату ЄСВ до останнього дня місяця, у якому завершується дія встановленого на всій території України карантину.

За матеріалами www.president.gov.ua, apteka.ua

Рубрики: