Чи безпечна відстань 1.5-2 метри для того, щоб уникнути зараження коронавірусом?

Чи безпечна відстань 1.5-2 метри для того, щоб уникнути зараження коронавірусом?

Вірус SARS-CoV-2 не затримується в повітрі і осідає не подолавши більше 1-2 м? Якщо це так, то щоб заразитися, наприклад, в супермаркеті, потрібно опинитися досить близько до інфікованого. Тим часом, однак, з'являється все більше доказів того, що коронавірус затримується в повітрі набагато довше, ніж вважалося раніше, і переміщається разом з ним. Яким чином? Респіраторні інфекції виникають при передачі вірусоутримуючих крапель (> 5-10 мкм) і аерозолів (≤5 мкм), що видихаються інфікованими людьми під час дихання, мови, кашлю і чхання. Коронавірусних хвороба 2019 г. (COVID-19) в значній частині випадків, мабуть, розповсюджується за допомогою аерозолів, вироблених безсимптомними людьми під час дихання і мови.

Дрібні аерозолі «висять» в кімнаті годинами.
 
Коли людина, заражений коронавірусів, кашляє, говорить або чхає, утворюється спрей, що складається з крапель різних розмірів і аерозолів, потенційно несуть вірусні частинки. Професор, доктор Мартін Кригель (Martin Kriegel), голова Інституту ім. Германа Рітшель (Hermann-Rietschel-Institut) Берлінського технічного університету (Technische Universität Berlin), досліджує, як поводяться ці частинки: як далеко поширюються, наскільки довго залишаються в повітрі і де осідають.
 
«Ми здійснюємо ряд проектів для вивчення того, як довго патогенні мікроорганізми залишаються в повітрі в широкому діапазоні умов, - пояснює М. Кригель в матеріалах інститутського сайту. - Вирішальними для поведінки вірусів в повітрі є розмір аерозолів-носіїв, а також клімат в приміщенні, швидкість повітрообміну і спосіб провітрювання приміщення. Більші частинки швидше опускаються на землю. Менші слідують за повітряним потоком і можуть довше залишатися в повітрі ». За дослідницькими даними, при розмові / кашлі / чханні утворюються частинки розміром 0,01-1500 мкм (рис. 1). Майже всі дрібні частинки (0,5-3 мкм) і більше половини частинок середнього розміру (3-10 мкм) містяться в повітрі більше 20 хв. «За певних умов навіть більші краплі (> 60 мкм) можуть поширюватися в приміщенні на великі відстані, - зазначає М. Кригель, пояснюючи дію висхідних і горизонтальних потоків повітря. - Аерозолі з частинками в 5 мкм висять в кімнаті годинами. Наприклад, хвороботворні мікроорганізми, такі як вірус вітряної віспи, прилипають до аерозолів, що підкреслюється, що «говорить» назвою, що свідчить про простоту передачі: вітряна віспа ». У свою чергу, японська компанія наочним чином продемонструвала хмару з порядку 100 000 мікрокрапель, плаваючих в повітрі після кашлю або чхання (youtu.be/vBvFkQizTT4). З'являється все більше даних про SARS-CoV-2, що демонструють, що рекомендація ВООЗ про порівняно безпечній відстані в 1,5-2 м, ймовірно, недостатньо адекватна в багатьох ситуаціях, коли аерозолі можуть залишатися в повітрі протягом декількох годин, накопичуватися і слідувати за повітряними потоками на великі відстані. «Схоже, що коли мова йде про коронавіруси, важливі як крапельна, так і повітряно-крапельна передача, тобто через аерозолі», - зазначає М. Кригель.
Щоб вивчити можливість відновлення нормальної трудового життя, дослідницька група змоделювала поширення частинок в офісі, де працюють 4 людини і немає системи кондиціонування. Дослідники зробили висновок, що при дотриманні звичайних норм повітрообміну в житлових і офісних приміщеннях патогенні мікроорганізми залишаються там протягом декількох годин. Коли всі вікна закриті, кімната швидко заповнюється аерозолями. Виходячи з цього, дослідники рекомендують будь-якими доступними способами збільшувати подачу свіжого повітря: головним чином через відкриті навстіж вікна або системи механічної вентиляції з швидким повітрообміном. Найбезпечніше - бути на відкритому повітрі: «Вітер відносить аерозолі». 
З огляду на те, що з'явилися нові дані про поширення вірусу в складі аерозолів важко визначити безпечну відстань для соціального дистанціювання. Припускаючи, що віріони SARS-CoV-2 містяться в субмікронних аерозолях, як і в випадку вірусу грипу, як порівняння добре привести видихається сигаретний дим, який також містить субмікронні частки і, ймовірно, слід тим самим закономірностям розведення і переміщення. Відстань від курця, на якому людина відчуває запах сигаретного диму, вказує ті місця, де можна вдихнути інфіковані аерозолі. У закритому приміщенні з безсимптомними особами їх концентрації можуть з часом збільшуватися. В цілому ймовірність зараження в приміщенні буде залежати від загальної кількості вдихуваного SARS-CoV-2. З цих причин в приміщенні важливо носити правильно підігнані маски, навіть якщо дотримується дистанція.
За матеріалами apteka.ua

Рубрики: