З 1 серпня Україну поділять на зони через коронавірус

Карантин триває, але тепер із кольоровими зонами. Україну поділять на зони через коронавірус. Що вони означатимуть

Кольоровий карантин

Уряд подовжив карантин до кінця літа, але з 1 серпня регіонам України встановлюватимуть "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки залежно від поширення COVID-19.

До цього МОЗ лише визначав, які регіони відповідають умовам адаптивного карантину, а які - ні.

При цьому міністр охорони здоров'я Максим Степанов наголосив, що навіть у зеленій зоні діятимуть певні карантинні обмеження.

"Зелена зона" не означає повне зняття карантину", — наголосив Максим Степанов.

Зокрема, йдеться про такі карантинні обмеження для "зеленої зони":

  • у громадських будівлях обов'язково треба носити маски або респіратори;
  • проведення масових заходів лише за умови, що буде не 1 людини на 5 квадратних метрів;
  • кінотеатри мають бути заповнені не більше, ніж на 50%;
  • пасажирські перевезення - тільки для пасажирів на сидячих місцях.
  • Якщо регіон потрапив до "жовтої зони", то там заборонено відвідувати органи соціального захисту, де перебувають люди похилого віку.
  • У "помаранчевій зоні" мають припинити роботу хостели, туристичні бази, розважальні заклади, спортзали, фітнес-центри, культурні заклади, дитячі табори, скасовують планові госпіталізації в лікарнях, а також вводять обмеження на масові акції.

  • У "червоній зоні" не повинні працювати заклади освіти, громадський транспорт, закриваються ТРЦ, кав'ярні та ресторани.

    З 1 серпня Україна змінить і підхід до віднесення інших країн до "червоної" чи "зеленої" зон. За словами міністра охорони здоров'я, показники переглядатимуть раз на тиждень і спиратимуться на два фактори: приріст хворих за останні 14 днів та відсоток хворих за останні 14 днів у порівнянні з минулими 14 днями.

    Крім того, з 1 серпня скасовують обов'язкову самоізоляцію для тих, хто повертається на підконтрольну уряду територію України з Донбасу та Криму.

  • За даними www.bbc.com

Рубрики: