Електронна система охорони здоров’я допомагає пацієнтам отримувати якісні медичні послуги.

Розвиток електронної системи охорони здоров’я.
Електронна система охорони здоров’я допомагає пацієнтам отримувати якісні медичні послуги. Як це працює?
З березня 2018 року пацієнти подають декларації обраним лікарям, і лікарі реєструють їх у системі. Відтак НСЗУ оплачує лікарю ведення кожного пацієнта. А пацієнт отримує гарантовані державою безоплатні медичні послуги. Так електронні інструменти допомогли реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом».
Понад 30 млн українців обрали свого лікаря у 1617 закладах первинки, з яких 32% - це приватні заклади та лікарі-ФОП.
З 1 квітня 2019 року рецепт на “Доступні ліки” став виключно електронним. Завдяки е-рецепту пацієнтам набагато легше отримувати “Доступні ліки”. Адже не треба збирати усі необхідні печатки для паперового рецепту, переживати, чи вистачить грошей на ліки у його районі, селищі чи місті. Коли у пацієнта закінчуються ліки, він може звернутися до лікаря телефоном. Лікар випише електронний рецепт на “Доступні ліки” навіть без особистого прийому.
“Доступні ліки” отримали понад 2,3 млн пацієнтів.
З 1 квітня 2020 року направлення до закладу спеціалізованої допомоги є електронним. Пацієнт самостійно обирає спеціалізований медзаклад, в якому отримати послуги за Програмою медичних гарантій, незалежно від свого місця проживання чи прописки, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав це направлення.
Вже створено більше 6 млн е-направлень для 2,5 млн пацієнтів. Більше 1 млн е-направлень виконано.
Електронні медичні записи зберігають медичну історію кожного пацієнта. Щоб нас правильно лікували, попереджали потенційні проблеми, медична історія має бути збережена - уся, і впродовж всього життя. Саме це забезпечують електронні медичні записи та електронна медична картка. Також електронні дані пацієнта посилюють рівень його приватності. На відміну від паперових медичних карток, до яких можуть зазирнути будь-які медичні або навіть немедичні працівники.
За останні 30 діб кількість нових пацієнтів, які вперше отримали чи погасили електронне направлення склала майже 536 тисяч; вперше подали декларацію про вибір лікаря понад 257 тис. українців; вперше отримали “Доступні ліки” - майже 46 тисяч.
За останній тиждень понад 167 тисяч пацієнтів вперше отримали чи погасили електронне направлення; майже 66 тисяч вперше обрали свого лікаря і понад 10 тис. отримали “Доступні ліки”.

 

Рубрики: